به سوي خانه ديجيتال!


 






 
اگر جزء افراري هستيد که در خانه خود چند کامپيوتر داريد، حتماً مي دانيد که جا به جا کردن فايل ها و به اشتراک گذاشتن برخي دستگاه ها از جمله پرينتر و اسکنر کمي دردسر ساز است. البته دستگاه هايي هستند که مي توانند اين امکانات را براي شما فراهم کنند، اما دستگاه هايي که بتوانند نياز يک کاربر خانگي را برآورده کنند، چندان زياد نيستند. شرکت D-Link در نمايشگاه CES 2009 دستگاهي را به نام Xtreme N Storage Router DIR-685 را معرفي کرد که علاوه بر امکان به اشتراک گذاشتن اينترنت ميان چند کاربر، مجموعه اي از امکانات مختلف را که براي کاربران خانگي مي تواند بسيار مفيد باشد، عرضه مي کند.

نگاهي کنجکاوانه تر
 

DIR-685از استاندارد شبکه بي سيم ‎802.11n به صورت تک بانده (فرکانس 2/4 گيگاهرتز) پشتيبياني مي کند. در سمت راست جلوي اين محصول علاوه بر يک صفحه نمايش 3/2 اينچي، شش دکمه لمسي وجود دارد. بالاي دستگاه يک فن کوچک قرار گرفته که در صورت گرم شدن دستگاه به کار مي افتد و در حداکثر سرعت صداي آن به وضوح قابل شنيدن است (البته من صداي چرخش فن را تنها زماني که دستگاه را روشن کردم، شنيدم و هنگام کار، صدايي شنيده نمي شد). با نگاهي به پشت دستگاه مي توان پيش بيني کرد که قرار است چه امکاناتي در اختيار شما قرار بگيرد. امکانات ارتباطي تعبيه شده در بخش پشتي دستگاه، شامل دو پورت USB 2.0، چهار پورت شبکه يک گيگابايتي براي اتصال کامپيوترهاي مختلف به آن و يک اتصال WAN براي اتصال به مودم ADSL است (در اينجا بايد اشاره کرد که اين دستگاه تنها يک روتر بوده و فاقد مودم ADSL است، پس براي دسترسي به اينترنت بايد يک مودم ADSL جداگانه تهيه کنيد). به پورت هاي USB مي توان پرينتر، اسکنر، مودم هاي اتصال ‎3G که به صورت USB طراحي شده اند و همچنين حافظه هاي فلش متصل کرد. براي اين که بتوان در هر کامپيوتري به اين وسايل دسترسي پيدا کرد، بايد از نرم افزار SharePort که در ديسک همراه اين دستگاه وجود دارد، استفاده کرد. اين نکته را به ياد داشته باشيد که براي استفاده از پرينتر و اسکنر روي هر کامپيوتر، بايد درايورهاي آن دستگاه روي کامپيوتر نيز نصب شود. اين پروسه از طريق نرم افزار Shareport انجام شده و در زمان معين از شما خواسته مي شود تا ديسک نوري درايور دستگاه (پرينتر يا اسکنر) را در درايو نوري قرار دهيد (اشاره به اين نکته اهميت دارد که هر يک از وسايل جانبي متصل به پورت هاي USB دستگاه، در هر زمان تنها توسط يک کامپيوتر قابل دسترسي خواهد بود). همچنين در اين محصول محفظه اي براي نصب هاردديسک هاي SATA با اندازه 2/5 اينچ نيز در نظر گرفته شده که مي توان با نصب يک هاردديسک درون آن، اين دستگاه را به يک درايو NAS تبديل کرد. اين کار باعث مي شود تا بتوان فايل هاي درون اين هاردديسک را در شبکه به اشتراک گذاشت يا از کامپيوترهاي متصل به آن نسخه پشتيبان تهيه کرد (البته کارايي دستگاه در اين حالت مانند درايوهاي NAS حرفه اي نيست). در ضمن دکمه اي به نام Unmount کنار ورودي هاردديسک وجود دارد که با فشار اين دکمه مي توان در هر زمان و بدون نياز به خاموش کردن روتر، هاردديسک را جدا کرد. دقت کنيد که فرمت هاردديسکي که درون دستگاه قرار مي گيرد به ext3 تغيير خواهد کرد.
راه اندازي دستگاه به کمک ديسک همراه بسيار آسان است و با وجود راهنماي قدم به قدم مشکلي براي نصب پيدا نخواهيد کرد. پس از راه اندازي مي توانيد روي صفحه نمايش روتر به اطلاعات مختلفي دسترسي داشته باشيد. روي صفحه نمايش اطلاعاتي از قبيل وضعيت شبکه بي سيم و کامپيوتر هاي متصل، وضعيت هاردديسک و اطلاعات عمومي مربوط به روتر نشان داده مي شود. خوشتختانه در فهرست اطلاعات مربوط به روتر، در صورتي که نسخه جديدي از Firmware وجود داشته باشد، اطلاع داده خواهد شد.
همچنين مي توان از اين دستگاه به عنوان قاب عکس ديجيتال نيز استفاده کرده و عکس هاي ذخيره شده درون هاردديسک را مشاهده کرد و يا از طريق سايت Framechannel نسبت به آپلود تصاوير اقدام نمود (البته اين صفحه نمايش 3/2 اينچي براي اين کار کمي کوچک است ). از ديگر خدمات اين سايت مي توان به اطلاع رساني در مورد آب و هوا و گزيده اخبار (RSS) اشاره کرد که بسيار مفيد و کاربردي است. براي دسترسي به تنظيمات اصلي روتر، بايد از صفحه تنظيمات مبتني بر وب آن استفاده کرد. تنظيمات اين قسمت بسيار زياد است، اما خوشبختانه توضيح مختصري از هر يک در نظر گرفته شده که در ادامه به برخي از اين تنظيمات جالب توجه اشاره مي کنيم.
Firewall اين روتر بر اساس آدرس MAC و URL امکان فيلتر را دارد. مي توان براي فيلتر کردن، زمان تعيين کرد تا مثلاً در روز يا ساعت خاصي دسترسي به کامپيوتر يا سايتي مسدود شود. حتي مي توان مشخص کرد چه نوع پروتکل و نرم افزاري مورد استفاده قرار گيرد (به عنوان مثال، فقط نرم افزارهاي پيغام رسان فوري استفاده شوند). قابليت QoS‏ (Quality of Service) روتر نيز توانايي تشخيص نوع ترافيک شبکه را دارد و بر اساس نياز، توانايي پهناي باند را براي انواع مختلفي از نرم افزارها اولويت بندي مي کند (به عنوان مثال، براي اجراي بازي هاي تحت شبکه يا پخش فايل هاي چند رسانه اي پهناي باند بيشتري در نظر مي گيرد).
قابليت جالب ديگر، پشتيباني از BitTorrent و سرويس iTunes است که به کمک آن مي توان لينک دانلود فايل ها در BitTorrent را در بخش تنظيمات دستگاه وارد کرده و محل ذخيره سازي فايل ها نيز مشخص کرد تا خود روتر شروع به دانلود آن ها کند.
بخش ديگر اين روتر Guest Zone نام دارد که براي دسترسي افراد مختلف به اينترنت يک شبکه بي سيم اضافي از طريق اين روتر فراهم مي کند، اما اجازه دسترسي به فايل هاي درون هاردديسک يا دستگاه هاي متصل به پورت هاي USB داده نمي شود. در ضمن DIR-685 شرکت D-Link از Wi-Fi Protected Setup نيز پشتيباني مي کند. اين قابليت به شما اين امکان را مي دهد تا بدون نياز به وارد کردن تنظيمات در دستگاه هاي مختلفي که به روتر متصل خواهند شد، تنها با فشار يک دکمه آن ها را به صورت امن به روتر متصل کنيد.

مزايا
 

کارايي مناسب (ايده آل براي کاربران خانگي )، وجود امکانات متنوع و کاربردي، کارايي و پوشش دهي مناسب شبکه بي سيم، وجود صفحه نمايش براي مديريت بهتر دستگاه، امکان نصب هاردديسک، طراحي زيبا

معايب
 

اندازه کوچک صفحه نمايش براي ديدن عکس ها، قيمت بالا، عدم پشتيباني از حالت Dual Band

منبع: مجله عصر شبکه، شماره ي 108